fbpx

Wat moet ik nu tanken, E10 of E5?

De brandstof van tegenwoordig! Om moe van te worden? Nee hoor als je maar weet wat het is en welke brandstof je wanneer wel en niet moet gaan gebruiken.

Wat is E10 of E5? Met E10 of E5 wordt bedoeld dat 10% of 5% van de brandstof kan bestaat uit (bio)Ethanol en daardoor gezien mag worden als additief (toevoeging). De toevoeging heeft een milieuvriendelijker karakter dan de oudere brandstoffen omdat a: Ethanol een grondstof is die biologisch gemaakt kan worden en b: er wordt beweerd dat het schoner verbrand dan de huidige brandstof octaan 95 of 98 maar dat laat ik ter discussie. Laat alvast helder zijn dat het geen verplicht percentage is, brandstof fabrikanten mogen zelf beslissen hoeveel (bio)ethanol ze toevoegen mits het niet meer is dan het getal.

Waar moet jij als brandstofverbruiker nu op letten? De hoofdvraag daarbij is hoe gebruik jij het voertuig waarmee je deze nieuwe brandstof gaat tanken?

Vanaf welk bouwjaar minder zorgen?

Heb je een jongere auto (vanaf 2014 ongeveer) dan is het tanken van E5 of E10 geen probleem, mits je de auto normaal gebruikt. Daarmee bedoel ik dat je in elk geval eens per maand gaat tanken.

Is je auto ouder dan adviseer ik de brandstof te kiezen met de minste hoeveelheid Ethanol, de E5 dus want daar zit maar maximaal 5% Ethanol in. Dit vanwege de agressiviteit van de Ethanol.

Wat is dan het nadeel van deze (bio)Ethanol? Het grote nadeel is dat het vrij snel veroudert daarnaast is het agressiever van aard dan de oudere type brandstoffen. Een ander nadeel is dat het hygroscopisch is wat betekent dat het makkelijk vocht aantrekt.

Dat betekent dus dat als je de auto, motor of camper langer laat staan, denk aan een oldtimer, motor of camper die in de winterstalling staat, de brandstof snel verouderd door de hoeveel vocht die het in zich opneemt. Dit verouderen brengt o.a. klontvorming met zich mee. Dit klonteren is feitelijk het ontstaan van algen in de brandstof(tank). Het gevolg is verstopping van systemen en vervuiling op plaatsen war je dat niet wilt hebben.

Kortom:

Tank deze nieuwe brandstof niet als je een oudere auto of motor hebt. Of als je auto, motor of camper langere tijd stil staat.

Tank het gerust als je een wat jongere auto, motor of camper hebt en sowieso maandelijks tankt.

Je bent vrij om te vragen bij tankstations welke percentages (bio)ethanol zij in hun brandstof verkopen.

Meer weten van de verbranding in een brandstofmotor? Doe een online cursus brandstofmotor techniek en leer hoe de brandstofmotor werkt.

2 Reacties

 1. Johan Spaan

  Op zich een goed verhaal alleen mist er een belangrijk aspect. Bio-ethamol is hygroscopisch en trekt dus water aan met alle gevolgen van dien bij stilstand

  Antwoord
  • Baltus

   Hoi Johan, klopt helemaal. Net zoals remvloeistof. Ik wilde het niet té ingewikkeld maken. Dank voor je aanvulling!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *