fbpx

MOTOROLIE & REMVLOEISTOF VERVERSEN

Wil jij zelf motorolie of remvloeistof verversen van je motorfiets, maar zie je door de bomen het bos niet meer? 
Heb je behoefte aan een duidelijke praktijkinstructie over hoe je dit moet aanpakken? Dan help ik je graag verder!

Inhoud praktijkinstructie
Ik heb twee praktijkinstructies gefilmd waarin ik je van a tot z meeneem in het verversen van motorolie & remvloeistof van de motorfiets. In de instructievideo’s leg ik uit wat je moet doen, waar je om moet denken en hoe je de handelingen in juiste volgorde moet uitvoeren. Ook deel ik veel extra technische informatie naast het verversen van remvloeistof en motorolie.

Motorolie
Het tijdig verversen van de motorolie in combinatie met het oliefilter draagt bij aan de levensduur van je motorfiets.  Olie ‘slijt’ door gebruik, maar ook door ouderdom. Brandstofresten in de olie zorgen voor veroudering. Daardoor wordt de smering tussen bewegende onderdelen minder, omdat het laagje olie tussen de bewegende onderdelen vervuild is en dunner wordt. Dit brengt extra motorslijtage met zich mee.

De vervangingstermijn voor het verversen van motorolie is van twee factoren afhankelijk, namelijk de gereden kilometers en de leeftijd van de motorolie. Deze termijn wordt door de fabrikant van de motorfiets vastgesteld en kan enigszins variëren door gebruik en het klimaat.

Remvloeistof
Ook remvloeistof moet tijdig ververst worden, maar wel vanwege andere redenen dan het verversen van de motorolie. De meeste motorfietsen hebben remvloeistof op basis van glycol en dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Het grote voordeel is dat de remvloeistof onder bijna alle temperatuursomstandigheden dun vloeibaar blijft. Dit is nodig om een zeer directe werking te garanderen van het remsysteem. Het grote nadeel is dat de remvloeistof vocht in zich opneemt. Een vloeistof die vocht opneemt noemen we een hygroscopische vloeistof.

Vocht in het remsysteem zorgt voor aantasting zoals roest. Hierdoor gaan bewegende delen vastzitten en afdichtingen kunnen gaan lekken. Maar nog veel belangrijker, het verlaagt het kookpunt van de remvloeistof. Een lager kookpunt van remvloeistof door vocht kan dampbelvorming (vapourlock) veroorzaken. Bij dampbelvorming zal na hard remmen de remdruk gedeeltelijk of helemaal wegvallen. Dit zijn redenen om remvloeistof tussen de twee en maximaal drie jaar te verversen. Wil je meer weten over remvloeistof lees dan dit artikel.

Aanmelden
Na het bestellen van de praktijkinstructie ontvang je binnen 48 uur de link naar de video’s.

Voor maar €19,95 inclusief btw weet jij hoe je olie en remvloeistof moet verversen van je motorfiets en rijd je relaxter en veiliger over de mooiste wegen!