fbpx

Technische voorbereiding

Een goed begin is het het halve werk, toch? Absoluut, helemaal als je (voor langere tijd) met de camper op reis gaat! Veel mensen hebben weinig verstand van campertechniek en laten hun camper controleren bij de garage voor- of nadat de camper in de stalling gaat. Vaak in combinatie met een (grote) onderhoudsbeurt en evt. Apk-keuring. Zo hoort het! Op deze manier voorkom je een hoop ellende onderweg en is de veiligheid tot een maximum gegarandeerd. Niet alleen voor jezelf maar ook voor andere weggebruikers. Sommige autobedrijven hebben campertechniek als aparte tak binnen het bedrijf zodat ze campereigenaars nog beter kunnen bedienen.
Een camper wordt tijdens het reizen op de proef gesteld. Denk maar aan de gewichtsbelasting, rijden in de hitte of kou, rijden in de bergen of op onverharde wegen enz. Dit zijn redenen om de camper technisch op orde te hebben!

Belangrijke technische punten aan de camper

Er zijn best veel punten die in orde moeten zijn als je met de camper vertrekt. Denk bijvoorbeeld aan de banden; ze moeten voldoende profieldiepte hebben, goed op spanning* zijn en niet te oud. En niet te vergeten de conditie van het reservewiel. Tegenwoordig hebben nieuwe campers een reservewiel als optie in plaats van standaard en in ruil daarvoor een ‘reparatie’ spuitbus. In mijn beleving is het hebben van een volwaardig reservewiel is een groot geschenk als je een lekke band hebt. Naast de banden zijn de remmen ontzettend belangrijk. Zit er nog voldoende remvoering op de remblokken van je camper? Zit er niet teveel vocht** in het remsysteem van je camper en moet dit nog ververst worden?
Werken alle lampjes en weet je eigenlijk hoe je een lampje moet vervangen? Hoe moet je motorolie peilen of het koelvloeistof niveau controleren van je camper? Er zijn er nogal wat punten die in orde moeten zijn voordat je vertrekt.
* Lees hier meer over bandenspanning.
** Lees hier waarom remvloeistof tijdig ververst moet worden.

Zelf controleren

Een aantal belangrijke campertechniek controles ter voorbereiding op je camperreis kun jij zelf makkelijk uitvoeren als je weet wat, hoe en waar. Even een beknopt overzicht van de meest belangrijk te controleren punten:
– Profieldiepte, bandenspanning en leeftijd van de camperbanden.
– Dikte remblokvoeringen.
– Olie-, koelvloeistof-, remvloeistof-, koppelingsvloeistof en stuurbekrachtigingsvloeistof niveau.
– Ruitenwissers en sproeiervloeistof.
– Verlichting.

Pech of uitval van systemen

Ondanks dat jouw camper vooraf een campertechniek controle of grote onderhoudsbeurt heeft gehad is dat helaas geen garantie voor een probleemloze reis. Misschien heb je wel een (zo goed als) nieuwe camper, ook dan kan pech of uitval van systemen een verstoring van je reis zijn. Weet dat een Apk-keuring al helemaal geen garantie is voor een goede campervakantie! De Apk-keuring is een momentopname, niet gericht op toekomstig gebruik. Helaas kan de ANWB je niet altijd helpen tijdens het reizen met een camper in het buitenland. Daarnaast zal de garage bij onderhoud niet controleren of de koelkast en waterpomp nog wel werkt. Vaak is de oorzaak van het uitvallen van een systeem niet erg moeilijk, het is defect, er is een zekering stuk of er moet iets schoongemaakt worden. Nog vervelender is het dat je drie dagen moet wachten bij de garage omdat ze het druk hebben en na tien minuten het probleem opgelost wordt. Dan denk je snel, had ik dat zelf niet kunnen doen? En het antwoord op die vraag is vaak ja, als je maar weet hoe.

Basis campertechniek leren

Je bent nooit te oud om te leren en technische kennis is waardevol. Het is fijn om te weten wat jijzelf eerst kunt doen bij technische camperproblemen. Daarnaast is de kans groot dat je het probleem zelf (tijdelijk) kunt oplossen om verder te reizen. Tuurlijk, het gebeurt vaak genoeg dat reparaties niet aan de kant van de weg gerealiseerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte dynamo, wiellager of nog vervelender een versnellingsbak. Maar als jij drie dagen had gewacht op het laten schoonmaken van de koelkastbrander is dat zonde van je verloren (reis)tijd! Dit kan je zelf namelijk ook! Juist voor die momenten is er de online campercursus van Baltus Motor Techniek. Hier leer je online d.m.v. instructievideo’s en naslagwerk, in je eigen tempo basisvaardigheden om technisch zelfredzaam te zijn tijdens het reizen met een camper. Dat reist wel zo ontspannen, vindt je niet?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *